Stihl-Viking

Butiken är fylld med Stihl-Viking sortimentet

Kom gärna in i butiken så får du hjälp med vilken maskin som passar dig bäst.

Gå in och kolla på våran Stihl sida

Ingenjörskonst när den är som bäst

För proffs – av proffs.

Det som räknas är vad du uträttar. Resultaten som gör dig stolt. Det är därför vi aldrig kompromissar med varken kvalitet eller säkerhet. Och det är också därför du bara kan köpa produkter från STIHL / VIKING hos utvalda återförsäljare.

Parkmaskiner Kinna är ditt naturliga val när det gäller motorsågar, trimmer, lövblåsar ja kort sagt allt inom skog och markvård.

Nyttiga råd & tips

Här får du nyttig kunskap om din trädgård.

Arbetsteknik och underhåll av utrustning.

Instruktionsvideos

Till Stihl-Viking sidan

Vet du vad som brinner bra:

Stihl-Viking hjälper dig välja rätt!

allt om olika trädslag och deras brännvärde

Ett träslags brännvärde är hur mycket energiutbyte man får ut per rumsmeter (volym) och per kilo (vikt). För bästa resultat skall veden ha en restfuktighet på under 20%. En restfuktighet på 30% sänker brännvärdet med hela 9%.

Nordiska trädslag

  • Lönn – Lönn är ett mycket mångsidigt träslag. Omtyckt vid möbeltillverkning men mindre använt vid vedeldning. Brännvärde: 1900 kWh/rm och 4,1 kWh/kg.
  • Björk – Björk används ofta i den öppna spisen, eftersom det inte slår så mycket gnistor (torr ved). Björken är ett vackert träslag och brinner med vackra, blåaktiga flammor och luktar gott. Björk har volymmässigt ca. 85% värmevärde jämfört med bok. Ser man på vikten ca 105%. Torktid: 1,5 år. Brännvärde: 1900 kWh/rm och 4,3 kWh/kg.
  • Bok – Ett mycket omtyckt och bra träslag vid vedeldning. Lätt att använda och lagra. Idealiskt till kaminen eller den öppna spisen. Torktid: ca. 2 år. Brännvärde: 2200 kWh/rm 4,1 kWh/kg. 1 rumsmeter motsvarar ca. 210 l olja.
  • Ek – Mycket bra träslag för vedeldning. Eken har längre torktid än andra träslag pga den höga andelen garvsyra. För att förbränna syran krävs höga temperaturer, vilka bara kan uppnås med torr ved. Ek kräver mer syre vid förbränningen än t.ex. bok. Torktid 2,5 – 3 år.  Brännvärde: 2100 kWh/rm och 4,2 kWh/kg.
  • Al – Al är ett lövträd och har det lägsta brännvärdet av lövträden. Färskt alträ brinner relativt bra men är inte att rekommendera. Torktid: 1,5 år. Brännvärde:1500 kWh/rm och 4,1 kWh/kg.
  • Ask – Ask har precis som ek och bok ett mycket högt brännvärde. Asken är dock relativt svår att klyva och används därför i mindre utsträckning. Allmänt är askträ ett mycket hårt och ädelt träslag. Torktid: 2 år. Brännvärde: 2100 kWh/rm och 4,2 kWh/kg.
  • Gran – Rödgran som vår vanligaste gran heter, innehåller mycket kåda och slår gnistor, varför det rekommenderas till stängda kaminer. Det tar lätt fyr och är enkelt att klyva. Bra att använda för att få igång en brasa. Rödgran är trots gnistbildningen att rekommendera till vedeldning (stängda kaminer) eftersom det är upp til 30% billigare än hårdare träslag, torkar mycket fortare och är mera utbrett. Rödgran växer dessutom ganska snabbt. Brännvärde: 1600 kWh/rm och 4,4 kWh/kg.
  • Tall – Precis som andra barrträd slår veden från tallen gnistor och passar därför bäst i stängda kaminer. Det tar lätt fyr och är enkelt att klyva. Bra att använda för att få igång en brasa. Som alla barrträd brinner tall mycket snabbt och oregelbundet. Brännvärde: 1700 kWh/rm och 4,4 kWh/kg.
  • Lärkträd – Precis som andra barrträd slår veden från lärkträdet gnistor och passar därför bäst i stängda kaminer. Det tar lätt fyr och är enkelt att klyva. Bra att använda för att få igång en brasa. Brännvärde: 1700 kWh/rm och 4,4 kWh/kg.
  • Pil – De flesta arter växer mycket snabbt. Att de växer ca. 1,5 till 2 meter på höjden per årär inte ovanligt. Pil är inte ett träslag som är vanligt vid vedeldning. Men med tanke på den snabba tillväxten är den tänkbar för energiskogsodling i framtiden. Brännvärde: 1400 kWh/rm och 4,1 kWh/kg.